Ouistiti, eller Om en ERASMUS-student
Jag är medveten om att det har varit lite dåligt med blogguppdateringar på sistone, men sedan jag köpte ett täcke (delvis dun, heja fluff, heja värme!) har jag prioriterat >6 timmars sömn.
Veckan som gått har innehållit både det ena och det andra. Idag till exempel gjorde Emma och jag revolution genom att faktiskt LAGA mat. Fullkornspasta med Provencalsk sås från Carrefour stod på menyn, och det var fantastiskt läckert! Tidigare har våra måltider bestått av matvete på påse, påssoppor och ratatouille på konservburk de dagarna vi inte ätit på universitetsrestaurangerna. Random Rennes-bild.
Onsdagskvällen tillbringades på hal is med de små fransoserna på min korridor och Emma, Elke, Sarah och Anniina. Skridskobanan Le Blizz bjöd på dunkadunkamusik och spotlights i alla möjliga färger till midnatt. Hade mördande värk i fötterna även följande dag.
I torsdags kväll dracks det äppelcider från Bretagne och köp-3-betala-för-2-vinflaskor från Bordeaux samtidigt som det snacksades en del på både Tuc och salta pinnar. Det var alltså förfesten, eller uppvärmningen, på mitt rum. Festen fortsatte hos Lionel, en fransos man kan äta med sked som bor på min korridor. Sammanlagt var vi 15 personer på hans tio kvadratmeter. Tror vi representerade i princip hela världen, då det var folk från Indien, Argentina, Tasmanien, USA, Tyskland, Finland, Italien och såklart Frankrike och Sverige. Det sjöngs vilda dryckesvisor och stämningen var helt enkelt på topp, inte mycket mer att säga om det mer än att det blev en sen natt.
På fredagen gjorde Emma och jag sushi med Leo, François och Audrey. Vi hittade både det ena och det andra på Belasie, bland annat rissnacks med norismak med en fyllning av konnyaku. Det var både sött och salt på en gång, men inte helt äckligt. Själva sushin däremot blev ganska sisådär, eftersom riset snarare blev en gröt då riskornen var trasiga. Misstänker att jag tog sönder dem då jag tvättade riset ganska brutalt... De marinerade svamparna och tofun däremot blev supersmaskigt! Leo gjorde sushidrakar (fast egentligen såg alla att det var en sköldpadda). Kvällen avslutades sedvanligt med Guitar Hero, och i säng var jag inte förrän kring halv fem. Några timmar eftermidnatt försvann totalt, jag såg att jag till och med har ett två timmar långt uppehåll från ett-snåret, av bilderna på min kamera att döma. Undrar vad som hände då egentligen.Igår vaknade jag tidigt i ett ryck då jag fick kramp i vaden (känner för övrigt fortfarande smärta). Den guidade turen i Parlement de Bretagne blev med andra ord ganska gäspig, men otroligt intressant. Guiden var väldigt påläst och dessutom lätt att förstå. Parlamentet, som används som domstol i andra instans, cour d'appel, samt för grova brott, cour d'assises, brann ner (rättare sagt taket brann) 1994 efter en vild demonstration. Allt är återuppbyggt nu, om än inte i trä, och salarna är verkligen magnifika. Rigorös säkerhet råder också, det fanns flera metalldetektorer och byggnaden är noga videoövervakad. Mina bilder blev inte så bra, man fick inte använda blixt, men på den här sidan kan man se fina panoramabilder. Ovan är i alla fall en bild på fasaden vid ingången.
Idag har jag varit i Fougères tillsammans med Emma, Elke och Sarah. I den lilla söta staden hittar man bland annat den här parken och kyrkan Saint-Léonard som syns högst upp. Det mest kända är nog dock det medeltida slottet och den gotiska kyrkan Saint-Sulpice. Slottet får vi återkomma till då det har öppet. Resan tog lite drygt en timme och kostade 2,40 euro med under-26-års-rabatt, billigt!
Place du Marchix i Fougères.
Om dagarna hänger jag mest på la fac då jag har 20 timmars föreläsningar i veckan (+ 4 timmars franska från och med 7 februari). Är således ganska slut på eftermiddagarna eftersom man lätt vänjer sig vid de 6-8 timmar i veckan som ges hemma. Imorgon har jag macro, politique de concurrence och organisation économique européenne. På kvällen vankas det ERASMUS-fest på Funky Munky downtown Rennes.
Blogger gav upp så det blir inga fler bilder den här gången. Och just ja, ouistiti säger man när man ska bli fotograferad. Som cheese. Plus att det är en sorts apa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar