Hej höst & indiskt i Lund
Igår åkte C hem till Frankrike. Fullpackade resväskor och Hej då, till nästa gång. Då åker jag dit. Vi hann med lite innan han åkte dock. Vi besökte en nyöppnad restaurang i Lund, Masala House, som ligger på Klostergatan. Den får fyra currygrytor av fem möjliga. Maten var fantastiskt god och fint presenterad. Det var inte en brun sörja som jag nästan vant mig vid när det gäller indisk mat, utan min portion var gul och C:s härligt rödrosa. Smakerna var toppen, och naanbrödet gudomligt. Riset var perfekt kokt och blandat med hel spiskummin. Det som drar ner totalbetyget är servicen. Vi var där sent en måndagkväll och det var två andra personer där, som dessutom nästan var färdiga att gå. Okej, servitrisen ville säkert gå hem, men när vi satt där och försökte få ögonkontakt med henne, så sprang hon runt och diskade, städade kaffebryggaren och gud vet vad. (Kanske tyckte de inte att dessert är en bra idé en vanlig måndag?) Det som började så bra. För ja, precis när vi kom var det bättre. Nåja, inte är det en anledning att inte komma tillbaka, så gott var det. Och lokalen som ligger på innergården, ljus och enhetlig med utsikt över köket, det kändes väldigt intimt. Priserna är väldigt konkurrenskraftiga. Det dyraste på menyn kostar 129 kronor om jag inte minns fel, och det finns en hel del att välja mellan, inte minst vegetariskt. Hett tips alltså! Och förhoppningsvis var den mindre bra servicen en engångsföreteelse.
Det kretsar ofta kring mat, och nästa stycke är inget undantag. Igår var det nämligen dags för C att prova en skånsk specialitet, spettkaka. I Eslöv ligger Nordqvists spettkaksbageri där de har gjort spettkaka sedan femtio år. Ännu idag använder de samma maskineri som då, och i butiken kan man köpa alltifrån en påse med spettkaksbitar till stora spettkakor på flera tjog ägg (för det är efter antalet ägg storleken räknas). För de som inte smakat spettkaka kan jag tala om att smaken inte direkt är revolutionerande. Det är en marängliknande skapelse som innehåller färska ägg, socker och potatismjöl* och som är spritsad runt en snurrande rulle. Den är hård att bita i, men smälter direkt när den kommer i kontakt med lite fukt. (Därför är det av vikt att förvara den lilla bakelsen torrt om man vill behålla originalkonsistensen...) I Sverige är det inte mycket som har skyddad ursprungsbeteckning, men spettkaka finns bland dessa. Inte särskilt dyrt är det heller, med tanke på hur mycket ägg det är i. Det är inte menat att vara reklam för Nordqvists, men de säljer inte bara sin spettkaka i butik, utan också på Bondens egen marknad på Drottningtorget i Malmö på lördagar (från och med 30 augusti i höst). Där hittar man närproducerat och småskaligt när bönderna säljer grönsaker, frukt, kött, och Hvens getost till exempel. Mums!
* Jag älskar korta innehållsförteckningar!
2 kommentarer:
Haha, angående bristande eller i vart fall konstig service så kan jag rekommendera det kära fellini, också här är maten helt ok men servicen... hm.. bäst beskriven som annorlunda. Fast det kanske hänger ihop med min oförmåga till tydlighet snarare eftersom jag tenderar att råka ut för konstiga situationer när jag placeras i samma rum som serveringspersonal
Eh, inser att detta var eb ytterst konstig kommentar som jag förvillade in mig i och någonstans på vägen förlorade såväl mig själv som allting annat
Skicka en kommentar